Soorten Supboards

Verschil Supboard en surfboard

Een supboard is vaak lichter en stabieler dan een surfboard, ze zijn tevens relatief makkelijker op te tillen. Zeker de opblaasbare variant is gemakkelijk te vervoeren en op te bergen.
 

 

Soorten Supboards 

Er zijn veel verschillende soorten, maten en merken sups. Zo zijn opblaasbare en niet-opblaasbare sups verkrijgbaar, net als verschillende formaten. Hoe kleiner het board, hoe wendbaarder, hoe langer hoe sneller. Voor elk niveau is er wel een sup; beginner, intermediair en gevorderd. Tevens zijn er sups voor verschillende doeleinden te vinden: ontspanning en plezier, fysiek welzijn, maar ook wedstrijden.
  1. Hardboard (niet-opblaasbare sup)
    Harde supboards zijn zeer stevig, maar toch licht van gewicht. Deze boards bieden de beste supervaring, doordat ze stijver zijn, glijden ze het best door het water. De beste optie wanneer opslag en vervoer geen probleem zijn.
                 
    Er zijn hardboards van Carbon (glasvezel), koolstofvezel of plastic.
    Een Carbon board is lichtgewicht en duurder, een plastic board is zwaarder maar goedkoper.
     
  2. Inflatable (opblaasbare sup)
    Een opblaasbaar Sup board is lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen. Ideaal voor als je je sup wilt meenemen op vakantie. Je dient je board wel nog zelf op te pompen, hetzij handmatig of met een elektrische pomp.
 

Welk materiaal SUP board moet ik kiezen?

Mooi, nu weet ik welk SUP board ik moet kiezen! Niet helemaal… En dit is het gedeelte waar budget mogelijk ook een factor wordt. Opblaasbare SUP boards zijn grofweg te verdelen in boards die in oplopende prijs gemaakt zijn van enkellaags PVC, dubbellaags PVC en fusion PVC (gelamineerd). Over het algemeen is dubbellaags steviger en robuuster dan enkellaags PVC.
 

Single layer PVC

Er zijn echter manieren om enkellaagse SUP boards toch goede stijfheid en robuustheid te geven. We zien dat bijvoorbeeld bij een aantal aquatone boards, waar door middel van een stringer aan boven- en onderzijde van het SUP board wordt gezorgd voor extra stijfheid. Op die manier heb je tegelijkertijd de voordelen van een enkellaags board (licht gewicht) en een dubbellaags board (stijfheid en robuustheid).
Vaak zie je bij de betere enkellaagse boards ook dat de rails (de zijkanten) worden voorzien van een extra laag PVC ten behoeve van robuustheid.
 

Double chamber SUP board

Bij bijvoorbeeld de Aztron zien we dat er gebruik wordt gemaakt van een double chamber constructie. Een double chamber SUP board heeft twee luchtkamers. Omdat de lucht verdeeld wordt over twee kamers is er minder luchtverplaatsing. Daardoor is het board tot wel 30% stijver dan boards met een enkele luchtkamer.
Een bijkomend voordeel van de double chamber technologie is, dat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Zelfs in het zeer zeldzame geval dat er een kamer defect gaat, heb je nog een andere om je te laten drijven en je weer naar huis te brengen.
 

Double layer PVC

Dubbellaags PVC is duurder en zwaarder, maar heeft als voordeel dat het duurzamer en stijver is. Waar een heel goedkoop enkellaags SUP board soms kans heeft om door te buigen, zul je dat bij een dubbellaags board niet gauw zien.
 

Double layer fusion PVC

Bij een SUP board dat gemaakt is middels fusion technologie wordt de tweede laag PVC niet verlijmd, maar samengesmolten (gelamineerd) met de eerste PVC-laag. Door het lamineren wordt de kans op lelijke rimpels of luchtbellen op het oppervlak van het board een stuk kleiner. En hier is het echt indrukwekkende deel … Fusion SUP boards zijn 20-25% lichter en 25-30% stijver dan SUP boards met een gelijmde dubbellaagse constructie. Dat kan een gewichtsbesparing van ongeveer 2 kg betekenen, en dat is veel!

Check voor meer info de PDF
 

Type supboards

  • Allround supboards zijn gemaakt om op vlak en zee water te suppen. Deze supboarden zijn vaak tussen de 10 en 11 feet lang.
    De meeste recreanten kiezen voor een allround supboard. Bij langere stukken op vlak water wordt een allround board aan van 11 feet aanbevolen, bij kortere stukken is 10’4 feet al voldoen. Voor het suppen op zee is een wat langer allround board van 11 feet het fijnst.
     
  • Touring boards zijn gemaakt om te cruisen en tochten te maken. Deze supboards hebben meer volume dan race boards en hebben puntige voorzijdes. Hierdoor kost het minder energie om vooruit te komen. Het voordeel ten opzichte van een raceboard is dat touring boards stabieler zijn maar toch snelheid kunnen maken.
     
  • Race supboards zijn extra lang en minder breed. Deze glijden dan ook langer door op het water. De lengte van de race supboards liggen vaak tussen de 12,6 en 14 feet. Omdat race supboards smal en puntig zijn, snijden deze letterlijk door het water. Niet alleen wordt een race supboard gebruikt voor de sport, maar ook voor de gevorderde supper voor afstanden en touring.
     
  • Family boards zijn allround supboards maar dan groot genoeg om er met meerder personen op te kunnen suppen. Op veel van deze boards kunnen dan ook twee zitjes worden bevestigd.
     
  • Kids supboards zijn ook allround supboards, maar dan kleiner en met kinderpeddel.
    Het is aangeraden om kinderen pas alleen te laten suppen vanaf 10 jaar, dit is natuurlijk afhankelijk verschillende factoren zoals lichaamslengte, kracht en behendigheid.
     
  • Yoga boards zijn over het algemeen nog breder dan allround SUP boards en daardoor ook stabieler. Er zijn rechthoekige yoga boards, maar ook yoga boards met een vergelijkbare vorm als een allround board. Wil je met je yoga board ook lekker kunnen peddelen, dan kies je voor de “allround” vorm en niet voor de rechthoekige yoga SUP. Voor groepslessen bestaat er een yoga dock, waarbij er meerdere yoga SUP boards aan een eiland kunnen worden vastgekoppeld.
    Er zijn voldoende allround boards die niet specifiek zijn ontworpen voor SUP yoga, maar die daar toch prima voor gebruikt kunnen worden. Let er dan op dat het SUP board voldoende draagvermogen en breedte heeft en dat het EVA deck pad voldoende groot is.
     
  • Wind crossover supboards zijn 2 in 1 boards. Met deze boards kun je suppen maar ook windsurfen, ideaal voor de beginnende suppers, windsurfers en gezinnen om diverse watersporten te kunnen beoefenen.
     
  • Foil supboards zijn de nieuwste manier van suppen. Met een speciale foil sup in combinatie met hard peddelen en de juiste bewegingen zweef je over het water. Tot op heden zijn de foil sups alleen in hardboard varianten te verkrijgen.

Hoeveel volume heb ik nodig voor mijn supboard?

Volume Supboards Volume betekent hoeveel ruimte het product in neemt. Het volume wordt uitgedrukt in liters. Hoe meer liters hoe meer drijfvermogen het supboard heeft. Hoe minder liters hoe minder drijfvermogen het supboard heeft. Deze liters geven dus een indicatie van het drijfvermogen aan. Afhankelijk van je gewicht en van wat voor soort supboard je wilt nemen is het belangrijk dat het supboard een X volume heeft zodat het supboard aan al je wensen kan voldoen.

 

Vuistregel

Vuistregel voor de juiste sup: als recreant/beginner kan je jouw lichaamsgewicht keer twee vermenigvuldigen. Bijvoorbeeld; je weegt 80kg dan is de som 80x2= 160. Je hebt dan tenminste 160 liter nodig voor het juiste supboard. Naarmate je meer ervaren met suppen bent, kun je voor een kleiner, wendbaarder board gaan.

 

Drybags

Sups bevatten vaak meerdere elastieken aan de voor- en achterzijde, voor als je op pas wilt en zaken wilt meenemen. Er zijn speciale drybags die je aankunt schaffen. Dit is de perfecte sup accessoire zodat je telefoon en camera droogt kunt meenemen.

 

Vragen?

Wij staan voor je klaar! Wij proberen iedereen zo snel mogelijk te voorzien van het juiste advies. Wil je graag een SUP Board testen neem dan contact met mij op. Heb je nog andere vragen? We helpen je graag
 

Verder lezen... 

Wat is suppen?

Voordelen Suppen

Soorten-peddels

Onderhoudstips

Basistechnieken

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op per email/telefoon

Whatsapp 06 - 131 75 400 Email
BELLEN
Webshop